انواع آنفولانزا و سرماخوردگی

سرماخوردگی نوعی غفونت حاد دستگاه تنفسی فوقانی(حلق و بینی) است که از آن به عنوان شایع ترین بیماری در انسان ها یاد می شود. می توان سرماخوردگی را یک بیماری ساده و گذرا به شمار آورد، با این حال باید توجه داشت که گاهی این بیماری مقدمه ای است برای درگیری با سایر بیماری ها و در برخی موارد همین بیماری غیرکشنده ممکن است در افراد بالای۶۰ سال عاقبت مرگ را به همراه داشته باشد یا در کودکان با ایجاد تب بالا باعث تشنج و آسیب های مغزی شود.

عامل سرماخوردگی: برخلاف برداشتی که از نام این بیماری می شود، سرما عامل اصلی ایجاد این بیماری نیست.

در فصول سرما به علت خشکی هوا و به تبع آن خشکی بینی و مجاری تنفسی، افزایش آسیب پذیری دستگاه تنفسی و به علاوه حضور بیشتر افراد در اماکن بسته و قرار گرفتن در مجاورت افرادی که به این بیماری دچار هستند، احتمال ابتلا به سرماخوردگی به شدت بالا می رود. عامل  ایجاد کننده سرماخوردگی را نمی توان  نوع خاصی از ویروس ها دانست بلکه این بیماری را گروه عظیمی از ویروس ها (بیش از۲۰۰ نوع) از دسته رینوویروس ها و کوروناویروس ها  ایجاد می کنند که هر ساله به تعدادشان افزوده  می شود. در اغلب موارد سرماخوردگی ها خفیف بوده و به طور معمول یک هفته ادامه می یابد.

و شایع ترین علائم آن: گلودرد، گرفتگی یا ریزش آب بینی، سرفه و عطسه است.

آنفولانزا با سرماخوردگی چه تفاوت هایی دارد؟

به طور معمول علائم آنفولانزا شدیدتر از سرماخوردگی است و نشانه هایی مانند تب لرز و احساس سردی، کوفتگی و درد بدن، سردرد، خستگی، از دست دادن اشتها، سرفه های خشک و گلودرد دارد و نسبت به سرماخوردگی زمان بیشتری شخص را از کار روزانه باز می دارد.

در آنفولانزا دو نوع ویروس  به نام A و  B وجود دارد.

ویروس H1N1 یا آنفولانزای خوکی، اولین بار در سال ۱۹۱۸ میلادی در آمریکا شناخته شد و تا سال ۲۰۰۹ از آن اثری دیده نشد که در همین سال با شکل، قدرت و توانایی بیماری زایی متفاوت از گذشته، گزارش شده است.

نام آنفولانزای خوکی یا swine flu به معنای این نیست که این بیماری از خوک به انسان سرایت می کند بلکه در آزمایش های انجام شده تعدادی از ژن های آن شبیه آنفولانزای ویروسی است که در خوک های شمال آمریکا و آسیا و اروپا دیده می شود، قدرت بیماری زایی این ویروس سه برابر آنفولانزای معمولی است و بیشتر در فصول سرد سال دیده می شود و راه انتقال آن از انسان به انسان است و معمولا قسمت فوقانی (بالایی) دستگاه تنفسی را درگیر می کند.

راه های انتشار: از طریق ترشحات بینی و تراوشات تنفسی مثل سرفه، عطسه یا تماس مستقیم مانند دست دادن و روبوسی انتشار می یابد. این ویروس بین ۲ تا ۸ ساعت به حالت مسری روی سطوح باقی می ماند و به راحتی بخش بالایی سیستم تنفسی را درگیر کرده و باعث ذات الریه می شود.

علائم بیماری:

تب های ناگهانی که بالای ۳۸ درجه سانتیگراد باشد، سرفه های ناگهانی، سر درد، خستگی، لرز، درد ماهیچه های دست و پا، اسهال با اختلال مزاج، گلودرد و آبریزش بینی، عطسه و کم شدن اشتها.

 روش های پیشگیری:

۱ـ شستشوی مکرر دست ها و استفاده از صابون های ضد باکتری یا آب و صابون و محلول های حاوی الکل؛

۲ـ استفاده از ماسک های جراحی و دستمال در حالت سرفه و عطسه و عدم تماس فیزیکی با افراد مبتلا،

۳ـ و در نهایت تقویت سیستم ایمنی بدن.

بایدهای زمان سرماخوردگی:

۱ـ استفاده از غلات، سبزیجات رنگارنگ و میوهای سرشار از ویتامین؛

۲ـ  نوشیدن روزانه بین  ۸ تا۱۰ لیوان آب (زیرا از این طریق مواد سمی از بدن خارج می شود)؛

۳ـ داشتن فعالیت مناسب و متعادل ورزشی؛

۴ـ داشتن خواب و استراحت کافی.

برای تقویت سیستم ایمنی در زمان سرماخوردگی چه باید کرد:

۱ـ خوردن پرتقال، گریپ فورت، انواع توت ها، فلفل دلمه ای، توت فرنگی، سیب زمینی، سبزیجات حاوی برگ سبز و انواع کلم ها؛

۲ـ سیر زیرا دارای آهن و ماده آلیسین است که باعث تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به عفونت های ویروسی می شود؛

۳ـ انواع غلات و حبوبات که منبع بسیاری از ویتامین های گروه ب است و کمبودش باعث عفونت های مکرر دستگاه های تنفسی می شود؛

۴ـ انواع ماهی ها مخصوصا قباد، قزل آلا، ماهی های روغنی و ماهی حلوایی؛

۵ـ انواع تخم ها مانند تخم کتان، تخم کدو، تخم آفتابگردان، دانه های کنجد و شاهدانه؛

۶ـ انواع گوشت ها شامل: مرغ، ماهی و گوشت قرمز بدون چربی؛

۷ـ استفاده از لبنیات کم چرب  و انواع مغزها.

منبع: مجله سلامت

گردآورنده: شهره کلائی